martes, 22 de junio de 2010


REVETLLA DE SANT JOAN Vigília de Sant Joan. La majoria dels pobles de les civilitzacions antigues el dia d´avui ...celebraven el solstici d´estiu. És el moment de l´any en què el Sol es troba al punt més alt del zenit i quan és visible per més espai de temps; per tant, és el moment màxim de ...claror de sol i el dia més llarg de l´any. El refrany es diu:Sant Joan el dia més gran.Els pobles de civilització moderna celebren encara la festa del solstici cristianitzada i conservant un seguit de creences i preocupacions que recorden temps molt reculats. És general de creure en la virtut de totes les herbes, que aquesta nit cobren valors excepcionals i extraordinaris. Els romans sortien al campper recollir el gramnegre, és a dir, la verbena, l´obtenció de la qual aquestanit portava ventures i riquesa a desdir. El costum estigué tan arrelat,que el nom del vegetal de meravella s´ha estès fins a determinar larevetlla d´avui.La cançó es fa ressò de la universalitat de la festa i ens diu: El dia de Sant Joan n´és festa per tot el dia; en fan festa els cristians i els moros de Moreria; tallen el pa el dia abans per millor folgar aquell dia.La coca En aquesta nit és tradicional menjar coca. Antigament, les coques eren obligadament circulars i amb un forat al mig, i devien tractar de recordar el disc solar. Eren pastades a casa, com un dels tants productes de pastisseria casolana. Després, les feien els forners, amb pasta adobada ensucrada i amb pinyons. En establir-se pastisseries, les coques van millorar la qualitat i foren endolcides amb cireres, i d´altres fruites confitades. Es tenia per cosa obligada menjar-se lacoca al ras, al camp o al carrer, és a dir, a ple aire. Hom creia que menjar-sela coca sota teulat portava desventura. Era costum de remullar-la amb vidolç i, les persones de paladar fort bevien gorga, mena d´aiguardent poc refinat, però molt fort. Quan la ciutat estava emmurallada, era corrent de celebrar la revetlla entre el veïnat. Fou costum de menjar-se la coca en comú. Cada veí posava un tant, fixat, per persona. Es feien coques de veïns que assolien una gran llargada. Hom nopodia menjar-se la coca abans de mitjanit. La tallava i la repartia al veí mes vell, amb preferència que es digués Joan, o el de més categoria. Actualment es fan coques molt variades: de crema, de llardons, farcides de cabell d´àngel, de nata, etc i amb diverses formes i mides.Ver más

No hay comentarios:

Publicar un comentario